StoryEditor

Prokuratúra dáva ruky preč od zásahu českej polície

01.08.2005, 15:04
Autor:
TASRTASR

kresný prokurátor v Tachove Zbyněk Eger dnes poprel informácie o tom, že by štátne zastupiteľstvo dalo polícii súhlas s víkendovým zásahom proti účastníkom nepovolenej technopárty ChechTek na lúkach pri obci Mlýnice v okrese Tachov.
Eger sa tak ohradil proti výrokom českého premiéra Jiřího Paroubka a ministra vnútra Františka Bublana, že polícia konala na pokyn štátneho zastupiteľstva.
V skutočnosti polícia štátne zastupiteľstvo iba vopred informovala o plánovanom hromadnom zásahu proti účastníkom akcie. Štátnemu zastupiteľstvu totiž schvaľovanie postupu polície ani nepodlieha.
V Prahe sa dnes popoludní uskutoční ďalšia demonštrácia proti tvrdému policajnému postupu, ako aj proti politikom, ktorí zásah polície nariadili. Protestné akcie majú pokračovať aj v ďalších dňoch.
V čase uhorkovej sezóny a politických prázdnin v ČR sa k z víkendového policajného zásahu stala okamžite aj politická téma. Opozičná ODS, ale aj niektorí ochrancovia ľudských práv, označili zásah polície za zbytočný a príliš tvrdý.
Český poslanec a vládny splnomocnenec pre ľudské práva Svatopluk Karásek označuje akciu za neadekvátnu a brutálnu, a z vyvolania konfliktu obviňuje políciu a používa dokonca termín masakra.
Bola to skutočná masakra. Počet zranených aj spôsob, akým polícia zasahovala, mi veľmi pripomínal Václavák v roku 1989, uviedol Karásek pre dnešné vydanie denníka Právo. Vládny splnomocnenec sa v nedeľu dokonca osobne zúčastnil protestnej demonštrácie pred ministerstvom vnútra.
(spravodajca TASR Bohdan Kopčák) dem

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 14:57