StoryEditor

Vo výstavbe reaktora bude Irán pokračovať aj bez pomoci MAAE

23.11.2006, 15:40
Autor:
SITASITA

Irán plánuje pokračovať vo výstavbe ťažkovodného jadrového reaktora v Araku. Teherán to oznámil vo štvrtok niekoľko hodín po tom, ako Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) rozhodla, že krajine neposkytne technickú pomoc. Diplomati z kruhov MAAE však informovali, že Irán môže svoju žiadosť opätovne predložiť.
Podľa iránskeho ministra zahraničia Manúčehra Mottakího je však poskytnutie technickej pomoci povinnosťou MAAE, pretože Irán je signatárom Zmluvy o nešírení jadrových zbraní (NPT). "Je povinnosťou MAAE poskytnúť pomoc. Ak nám pomôžu, oceníme to. Ak nie, poradíme si sami," povedal Mottakí novinárom v Teheráne.
Ťažkovodný reaktor s plánovaným výkonom 40 MW je v súčasnosti vo výstavbe a predpokladá sa, že práce by mali byť dokončené v roku 2009. Irán už v auguste slávnostne otvoril časť jadrovej elektrárne, ktorá je určená na výrobu ťažkej vody. Závod na výrobu ťažkej vody a samotný reaktor, ktoré sa nachádzajú v blízkosti mesta Arak, sú chránené proti možným vzdušným útokom. Predpokladá sa, že časť nedokončeného reaktora sa z bezpečnostných dôvodov nachádza pod zemou.
Reaktor v Araku by mal podľa iránskych predstaviteľov nahradiť menší výskumný ľahkovodný reaktor v Teheráne, ktorý vybudovali Spojené štáty americké pred islamskou revolúciou v roku 1979. Irán tvrdí, že nový reaktor bude určený výlučne na výrobu energie a izotopov na medicínske účely, západné mocnosti sa však obávajú, že Irán chce získať jadrové zbrane.
Tridsaťpäťčlenná Rada guvernérov MAAE zamietla žiadosť Teheránu o pomoc pri výstavbe reaktora v Araku vo štvrtok ráno. To znamená, že MAAE Iránu neposkytne pomoc minimálne v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Po uplynutí tohto obdobia však môže agentúra opätovne zvážiť spoluprácu na projekte v Araku. Podľa dokumentu, ktorý schválila Rada guvernérov, boli uznané všetky žiadosti členských krajín o technickú pomoc "s výnimkou" Araku, informoval nemenovaný diplomat, ktorý sa zúčastnil na schôdzke za zatvorenými dverami.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 19:43