StoryEditor

Uzbekistan obviňuje USA zo zasahovania

24.11.2006, 10:08
Autor:
SITASITA

Uzbekistan v piatok obvinil Spojené štáty americké zo zasahovania do vnútorných záležitostí krajiny a ostro reagoval na zoznam krajín porušujúcich náboženskú slobodu, ktorý nedávno vydalo americké ministerstvo zahraničných vecí a na ktorom Uzbekistan figuruje. V písomnom vyhlásení, ktoré vydalo uzbecké ministerstvo zahraničných vecí sa uvádza, že "rozhodnutie amerického ministerstva zahraničných vecí je nepodložené a znamená zasahovane do vnútorných záležitostí suverénneho Uzbekistanu". "Tento krok je ďalšou ukážkou americkej zahraničnej politiky a jej jednostranného prístupu a dvojitých štandardov v oblasti dôležitých problémov, akým je náboženská sloboda," uvádza sa vo vyhlásení. "Naša ústava a zákony garantujú všetky podmienky náboženskej slobody pre stúpencov tradičných náboženstiev," dodáva vyhlásenie.
Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov amerických v septembri vydalo Správu o náboženskej slobode vo svete (International Religious Freedom Report 2006), ktorú každoročne predkladá Kongresu v súlade s rovnomenným zákonom z roku 1998. USA v nej určujú, ktoré krajiny od 1. júla 2005 do 30. júna 2006 tolerovali "obzvlášť vážne porušenia" náboženskej slobody, alebo sa na nich podieľali.
Medzi "obzvlášť znepokojujúcimi" krajinami sa tento rok opäť ocitli Majnmarsko, Čína, Severná Kórea, Sudán, Eritrea, Saudská Arábia a Vietnam. Štáty tak budú naďalej čeliť vojenským a obchodným sankciám. Otázka náboženskej slobody má podľa ministerstva významné postavenie aj v Afganistane, Bruneji, na Kube, v Egypte, Indii, Iráne, Izraeli a na okupovaných územiach, v Laose, Pakistane, Rusku, na Srí Lanke, v Sudáne, Turkménsku a Uzbekistane.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 10:07