StoryEditor

Teroristi z Bali unikli počas zásahu armádnych síl

09.04.2007, 17:47
Autor:
SITASITA

Dvaja z najhľadanejších teroristov v juhovýchodnej Ázii unikli v pondelok zajatiu počas zásahu filipínskych jednotiek v tábore skupiny Abú Sajáf napojenej na al-Kájdu na južnom ostrove Jolo. Dulmatinovi a Umarovi Patekovi, ktorí podľa oficiálnych miest ušli počas rannej prestrelky, sú obvinení z výroby bômb pre teroristickú skupinu Džammá Islamíja zodpovednej za bombové útoky na Bali v roku 2002.
Americká vláda vypísala odmenu 10 miliónov dolárov za chytenie Dulmatina a milión dolárov za Pateka. Oni jedného z mužov, ktorí sa skrývali na Jolo so skupinou Abú Sajáf napojenou na al-Kájdu, sa však nepodarilo zadržať počas obrovskej operácie za účasti 8 tisíc vojakov, ako aj príslušníkov amerického spravodajstva.
V pondelok ráno filipínske armádne sily, ktoré majú americký výcvik, vtrhli do tábora skupiny Abú Sajáf. Ako povedal veliteľ miestnej armády, brigádny generál Ruperto Pabustan, "troch členov sa po krátkej prestrelke podarilo zajať, hlavné terče, Dalmutin a Patek, však unikli." Prenasledovanie oboch teroristov pokračuje.
V nedeľu deväť vojakov a civilistov zahynulo počas útoku členov Abú Sajáf na vojenskú základňu v Jolo. Na ostrove sa nachádza viac ako 8 tisíc filipínskych vojakov, ktorí majú na príkaz prezidentky Gloria Arroyovej rozdrviť malú bandu islamských militantov.
Skupina je obvinená zo série bombových útokov na Filipínach v posledných rokoch, ako aj z únosov cudzincov a misionárov. Od začiatku oparácie na Jolo v septembri minulý rok zahynuli dvaja vodcovia Abú Sajáf a ostatných asi 400 členov sa rozptýlilo do menších jednotiek v snahe vyhnúť sa vládnym silám. K posledným významným vodcom patrí Isnilon Hapilon, na ktorého zadržanie USA vypísali odmenu 5 miliónov dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 22:55