StoryEditor

Pleštinská: Pomoc EÚ je prejavom solidarity pre Tatry

07.09.2005, 16:16
Autor:
TASRTASR

Európsky parlament dnes definitívne schválil finančnú pomoc EÚ pre Vysoké Tatry vo výške 5.667.578 eur.
Pomoc Tatrám na odstraňovanie následkov vlaňajšej novembrovej víchrice, ktorú únia poskytne z fondu solidarity, schválili dnes poslanci v Štrasburgu bez rozpravy, čím ukončili dlhý schvaľovací proces.
Slovensko požiadalo o pomoc už v januári, Európska komisia po preskúmaní žiadosti navrhla konkrétnu sumu začiatkom júna.
Hoci samotnú pomoc ani jej navrhovanú výšku nikto nespochybňoval, pri jej schvaľovaní sa objavilo viacero procedurálnych problémov a sporov medzi EP a členským štátmi (Radou EÚ), ktoré sa podarilo vyriešiť až v polovici júla.
Slovensko bude môcť poskytnuté peniaze využiť počas jedného roka napríklad na obnovu turistických zariadení, na obnovu lesov a spracovanie biomasy - či už na účely energetiky alebo iné vhodné využitie.
Škody na lesoch spôsobené víchricou v Tatrách odhadlo Slovensko až na 224,65 milióna eur, Európska komisia však uznala len 194,96 milióna eur. Zničené boli podľa Slovenska lesy na ploche 24.000 hektárov, komisia uznala len niečo vyše 20.000 hektárov.
Pomoc Tatrám dnes europoslanci schválili v rámci návrhu na zmenu tohtoročného rozpočtu EÚ a samostatnej správy o mobilizácii fondu solidarity. Členské štáty únie súhlasili s pomocou už v júli.
Slovenská europoslankyňa Zita Pleštinská, ktorá vystúpila v ústnych zdôvodneniach hlasovania ku správe, sa poďakovala všetkým poslancom, ktorí pomoc podporili.
Je to zavŕšenie iniciatívy Slovákov, ktorá sa rozbehla zorganizovaním výstavy o Tatrách v Štrasburgu. Toto gesto Európskeho parlamentu je prejavom solidarity pre všetkých, ktorí naše veľhory poznajú a milujú a nečakali nečinne iba na tieto financie, ktoré Slovensko dostane takmer po 10 mesiacoch od prírodnej katastrofy, uviedla.
Poslancov tiež informovala, že počas tohto leta na obnove Tatier pracovali dobrovoľníci zo 17 krajín Európy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 14:51