StoryEditor

Priebeh irackých volieb je zatiaľ pomerne pokojný

15.12.2005, 12:04
Autor:
TASRTASR
Krátko po otvorení volebných miestností bomba v severnom Iraku zabila jedného strážcu a Bagdadom otriasla séria výbuchov, no hlasovanie zatiaľ prebieha bez vážnejších incidentov.

Miera násilia počas dnešných parlamentných volieb v Iraku je zatiaľ pomerne nízka, uviedla iracká polícia. Krátko po otvorení volebných miestností bomba v severnom Iraku zabila jedného strážcu a Bagdadom otriasla séria výbuchov, no hlasovanie zatiaľ prebieha bez vážnejších incidentov.
Väčšinu výbuchov v irackej metropole spôsobili mínometné granáty. Jeden z nich bol vypálený priamo na oblasť prísne stráženej zelenej zóny v centre mesta, kde sídli iracká vláda a americké a britské veľvyslanectvo. Útok si pravdepodobne nevyžiadal zranenia ani škody.
Pri pokuse o mínometný útok na volebnú miestnosť v severobagdadskej štvrti Báb al-Muadám utrpelo zranenia jedno dievča, keď strela minula cieľ a pristála pri jej dome, len 200 metrov od zamýšľaného cieľa.
K podobnému incidentu došlo v rozľahlej šiitskej štvrti irackej metropoly Sadr City, keď mínometný granát minul volebnú miestnosť a pristál na obytnom dome. Pri útoku sa nikto nezranil.
V severnom meste Mosul bomba zabila strážcu nemocnice a dvoch ľudí zranila, keď vybuchla medzi jednou z volebných miestností a nemocnicou. Podľa úvodných správ amerického vojenského velenia granát pristál aj v blízkosti inej volebnej miestnosti, no nevyžiadal si žiadne zranenia.
Dvaja volební pracovníci utrpeli ľahšie zranenia v Mukdadíji - 80-tisícovom meste s etnicky zmiešaným obyvateľstvom, vzdialenom 90 km severne od Bagdadu, keď demolační experti irackej armády odpálili bombu, objavenú 700 metrov od volebnej miestnosti.
V Tikríte, rodisku Saddáma Husajna, pristál mínometný granát asi 200 metrov od volebnej miestnosti, nikto sa však nezranil.
V Bagdade, Fallúdži a ďalších mestách sa v predvečer volieb našli pri volebných miestnostiach výbušniny a nastražené bomby, všetky však úspešne zneškodnili iracké bezpečnostné zložky.
Podľa americkej armády sa o bezpečnosť v Bagdade počas dnešných volieb stará 225.000 príslušníkov irackých bezpečnostných síl, čo je asi o 85.000 viac, než bolo nasadených počas ústavného referenda pred dvoma mesiacmi.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 17:13