StoryEditor

Noviny nemeckej ultrapravicovej NPD sa tlačili v Banskej Bystrici

21.06.2005, 18:24
Autor:
TASRTASR

Stranícke periodikum ultrapravicovej Národnodemokratickej strany Nemecka (NPD) mesačník Deutsche Stimme (Nemecký hlas) sa tlačil na Slovensku v nemenovanej banskobystrickej tlačiarni.
TASR to dnes potvrdili zdroje z okolia vyšetrujúceho tímu nemeckých kriminalistov. "Nemôžem vám túto informáciu oficiálne vyvrátiť, ale ani potvrdiť," uviedla dnes zastupujúca hovorkyňa Krajinského kriminálneho úradu (LKA) v Drážďanoch. LKA však potvrdil, že Nemecký hlas bol medzi marcom 2001 a januárom 2002 tlačený na Slovensku. Svedčia o tom zaistené dôkazové materiály.
"Naše stranícke periodikum vychádza ako mesačník a v náklade približne 21.000 výtlačkov. V súčasnosti je rozširované po celom Nemecku. K tomu, že sa tlačilo na Slovensku, sa nebudeme vyjadrovať, je to vecou nášho vydavateľstva," povedal pre TASR hovorca Krajinskej organizácie NPD v Drážďanoch.
Doteraz vedeli nemecké úrady iba o výrobe Deutsche Stimme v Poľsku, kde tlačili periodikum v Ziolenej Góre na západe krajiny. Vydavateľstvo malo kontakty na banskobystrickú tlačiareň už v roku 2000. Informácie o tlači v SR vyšli najavo pri vyšetrovaní neonacistu a bavorského podnikateľa Adriana P. ktorý na Slovensku viedol reklamnú a komunikačnú agentúru. On mal sprostredkovať kontakt medzi svojou známou so Slovenska s vydavateľstvom periodika v Riese.
"Vyšetrovali sme ho za držanie znakov, symbolov a protiústavných letákov," dodala pre TASR zastupujúca hovorkyňa LKA. "V súčasnosti je na slobode a je to náš spolupracovník," spresnil hovorca NPD.
NPD minulý rok použila v nemeckej spolkovej krajine Sasko ako hlavnú tému predvolebnej kampane boj proti premiestňovaniu pracovných príležitostí nemeckých firiem do lacnejších krajín strednej a východnej Európy. Strana získala vo vlaňajších krajinských voľbách 9,2 percenta hlasov, čím sa po 36 rokoch opäť dostala do saského parlamentu.
NPD, Nemecká únia (DVU) a Republikáni sú tri najsilnejšie nemecké radikálne strany. Po boome v 60. rokoch, kedy bola zastúpená vo viacerých krajinských parlamentoch a len tesne sa nedostalo do Bundestagu, nastala v strane kríza. Ďalšie volebné úspechy začali koncom 90. rokov. V súčasnosti má svojich poslancov len v spomínanom saskom Landtagu.
Vedenie DVU a NPD v minulosti po volebných úspechoch v Sasku a Brandenbursku uvažovalo o spolupráci na celonemeckej úrovni, dokonca o spoločnej kandidatúre v celonemeckých voľbách. Hovorca NPD dnes rovnako TASR potvrdil, že kandidáti DVU v predčasných voľbách do Bundestagu budú kandidovať na listine NPD.
NPD, ktorú chceli viaceré nemecké politické strany ústavne zakázať, má svoje sídlo v Berlíne. S Republikánmi na rozdiel od DVU nespolupracuje. Republikáni majú problémy s členskou základňou a fungujú najmä v južnom Bádensku-Württembersku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 01:11