StoryEditor

Blair a Balkenende varujú pred hrozbou globálneho otepľovania

20.10.2006, 10:24
Autor:
SITASITA

Európa čelí katastrofálnym následkom globálneho otepľovania, ak urýchlene nepodnikne kroky na zníženie znečistenia tradičnými palivami, ako sú ropa a uhlie. Oznámili to v liste partnerom v Európskej únii britský premiér Tony Blair a predseda holandskej vlády Jan Peter Balkenende. Ako uviedli pri príležitosti nadchádzajúceho summitu Európskej únie, svet má "priestor iba desať až pätnásť rokov na kroky potrebné na zabránenie katastrofálneho zlomu." V prípade neprijatia potrebných opatrení to bude mať podľa oboch predstaviteľov následky v oblasti ekonomického rastu, bezpečnosti ľudí a zdrojov, najmä energií. "Musíme preto konať rýchlo," uviedli.
Energetická bezpečnosť má dominovať piatkovému, jednodňovému summitu európskej dvadsaťpäťky vo fínskom meste Lahti, najmä v súvislosti s dodávkami z Ruska zabezpečujúceho štvrtinu ropy a zemného plynu Európy. Ruský prezident Vladimir Putin sa s lídrami EÚ zúčastní na pracovnom obede. Blair a Balkenende v liste zdôraznili, že na rokovaniach je nutné navrhnúť urgentný plán boja proti znečisteniu spôsobujúceho globálne otepľovanie. "Musíme chápať energetickú bezpečnosť a ochranu ovzdušia ako dve strany jednej mince," napísali.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 13:14