StoryEditor

Rodiny obetí Pinochetovho režimu organizujú demonštrácie

12.12.2006, 08:03
Autor:
SITASITA

Rodiny obetí vojenského režimu zosnulého čílskeho diktátora Augusta Pinocheta zvolali na pondelok a utorok, ktorý je dňom Pinochetovho pohrebu, demonštrácie. Protesty sa uskutočnia pri pamätníku obetiam, ktoré zmizli počas Pinochetovej vlády v rokoch 1973 až 1990, na hlavnom cintoríne a námestí Plaza Italia. V pondelok o tom informovala Lorena Pizarrová, predsedníčka organizácie združujúcej rodiny obetí.
Pizarrová povedala, že rodiny a organizácie pre ľudské práva sa zhromaždia na Plaza de la Constitucion pred pamätníkom bývalého socialistického prezidenta Salvadora Allendeho, ktorý spáchal samovraždu počas vojenského prevratu 11. septembra 1973. Demonštrácia sa uskutoční približne v čase Pinochetovho pohrebu.
V nedeľu tisícky Čiľanov po oznámení Pinochetovej smrti zaplavili ulice, či už z dôvodu radosti alebo smútku. Oponenti Pinochetovho režimu sa dostali do zrážok s políciou pred prezidentským palácom. Polícia zatkla najmenej 100 ľudí a pri zrážkach s demonštrantmi utrpelo zranenia 43 policajtov.
Pinochet zomrel v nedeľu vo veku 91 rokov týždeň potom, ako dostal infarkt. Pohreb bude vojenský, nakoľko vláda zamietla štátny. Počas vojenského režimu Augusta Pinocheta zahynulo, alebo zmizlo asi 3000 ľudí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 00:59