StoryEditor

Demonštrácia v Prahe sa zamenila na technopárty

04.08.2005, 09:20
Autor:
TASRTASR

si 5000 mladých ľudí sa dnes podvečer zišlo v Prahe na Letnej v blízkosti ministerstva vnútra na v poradí už tretej demonštrácii proti sobotňajšiemu zásahu polície. Akcia sa neskôr zmenila na technopárty do rytmu a tanca vyhráva niekoľko zvukových aparatúr, na priestranstve Letenského parku pobiehajú psy a vyznávači techno hudby si môžu dopriať pivo za 10 Kč.
Organizátori premietli vlastné zostrihy videozáznamov, ktoré podľa nich dokumentujú hrubosť zásahu polície proti účastníkom technopárty CzechTek, a zopakovali, že o rozhovory s premiérom Jiřím Paroubkom a ministrom vnútra Františkom Bublanom nemajú záujem, pretože títo politici podľa nich zavádzajú verejnosť.
Skutočnosť, že polícia tvrdo rozohnala technopárty na lúke v západných Čechách, a tým účastníkov de facto pozvala do Prahy, ktorá je pamiatkovou rezerváciou, dnes kritizoval pražský primátor Pavel Bém. Zdôraznil, že zodpovednosť za dodržiavanie verejného poriadku, je plne na pleciach republikovej polície.
Organizátori technopárty aj niektorí občianski aktivisti sa vyslovili za to, aby sobotňajší policajný zásah nestranne preveril Červený kríž alebo organizácia Amnesty International. Mladí vyznávači techno hudby si neželajú politizáciu kauzy a k prípadnému vyšetrovaniu zo strany inšpekcie ministerstva vnútra nemajú dôveru.
Ďalšia protestná akcia sa má v Prahe uskutočniť v sobotu popoludní. Vo štvrtok sa však policajný zásah pravdepodobne stane predmetom rozpravy hornej komory českého parlamentu Senátu.
(spravodajca TASR Bohdan Kopčák) pel

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 17:11