StoryEditor

Politici veria, že do roku 2010 bude EÚ najkonkurencieschopnejšia

24.03.2006, 12:45

éfovia európskych štátov a vlád veria, že sa im podarí urobiť do roku 2010 z Európy najkonkurencieschopnejšiu ekonomiku na svete. Vyplýva to zo záverov jarného summitu Európskej rady, ktoré by mali schváliť v piatok v Bruseli. Revidovaná Lisabonská stratégia vytvorí podľa európskych lídrov do roku 2007 v EÚ šesť miliónov pracovných miest a pomôže medziročne znižovať nezamestnanosť o jedno percento.
"Aj americký prezident Bush používa pri prejave o stave únie na definovanie cieľov číselné údaje," reagoval na otázku, či nie je EÚ príliš ambiciózna, slovenský premiér Mikuláš Dzurinda. "V politike musíme mať ciele, ale keď sa nám ich nepodarí splniť, vrátia sa nám ako bumerang," povedal v piatok Dzurinda. Lídri členských krajín EÚ sa dohodli, že na budúcoročnom jarnom summite EÚ zhodnotia, akým spôsobom členské krajiny napĺňajú národné akčné programy.
Cieľmi revidovanej Lisabonskej stratégie by mali byť zjednodušovanie podnikateľského prostredia v únii, skrátenie časov na registráciu firiem, podnikateľská výchova v školách, integrácia starších ľudí do pracovného procesu a masívne investície do technológii. Európska komisia napríklad začiatkom roka navrhla vznik špičkového európskeho technologického inštitútu, francúzsky prezident Jacques Chirac pridal vo štvrtok na summite požiadavku, aby Európska investičná banka začala podporovať rozvoj nových technológií.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 17:23