StoryEditor

Sudca vykázal Saddámovu obhajkyňu zo súdnej siene

22.05.2006, 18:03
Autor:
SITASITA

Hlavný sudca v procese so zvrhnutým irackým prezidentom Saddámom Husajnom v pondelok vykázal zo súdnej siene jeho obhajkyňu. Spor sa začal, keď sa Saddámova libanonská obhajkyňa Bušra al-Chálilová napriek napomenutiu stále pokúšala hovoriť. "Ste právnik, mali by ste sa riadiť zákonmi," kričala na sudcu Raúfa Abdula-Rahmána. Sudca zavolal ochranku a nariadil jej, aby obhajkyňu vyviedla. Tá si v hneve strhla rúcho, hodila ho na zem a v sprievode ochranky odišla zo súdnej siene.
Al-Chálilovú vykázal sudca zo súdnej siene i v apríli. Keď vtedy obžaloba púšťala videonahrávku zaznamenávajúcu mučenie Iračanov zo strany príslušníkov bezpečnostných zložiek Saddámovho režimu, Chalílová začala kričať, že oveľa väčších zverstiev sa dopúšťa na Iračanoch americká armáda, a začala sudcovi ukazovať fotografie znázorňujúce mučenie v bagdadskej väznici Abú Ghurajb. Na jej dnešné vykázanie Saddám reagoval pokrikmi a vyhlásením, že je prezidentom Iraku. Sudca mu odpovedal: "Nie ste irackým prezidentom. Ste obvineným v tomto súdnom procese." Proces potom pokračoval vypočutím svedkov obhajoby.
Saddáma a siedmich ďalších vysokopostavených predstaviteľov jeho režimu súdia za vyvraždenie 148 obyvateľov Dudžaílu. Saddám ich dal podľa obžaloby popraviť v odvete za to, že sa naňho pokúsili spáchať atentát. Saddám sa k nariadeniu vraždy priznal a hrozí mu trest smrti. Predstavitelia tribunálu však tvrdia, že aj ak ho dostane, popravia ho až po tom, čo súd posúdi aj ďalšie zločiny, ktorých sa mal dopustiť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 09:50