StoryEditor

Európska strana odvolala rozhovory s Iránom o jeho jadrovom programe

23.08.2005, 19:38
Autor:
TASRTASR

Európske veľmoci odvolali rozhovory, ktoré mali viesť 31. augusta s Iránom o navrhovaných stimuloch s cieľom presvedčiť krajinu, aby sa vzdala kontroverzných jadrových aktivít. Informovalo o tom dnes Francúzsko.
Hovorca francúzskeho ministerstva zahraničných vecí uviedol, že rozhovory o oficiálnom európskom návrhu predloženom tento mesiac nebudú zatiaľ pokračovať, pretože Irán obnovil určité jadrové aktivity v rozpore s prísľubom ich zastavenia počas rokovaní.
"Rokovacie stretnutie sa 31. augusta neuskutoční, keďže Iránci sa rozhodli prerušiť realizáciu Parížskej dohody," povedal hovorca Jean-Baptiste Mattei na tlačovom brífingu.
"Takže na základe spoločnej dohody medzi troma európskymi krajinami je jasné, že rokovacie stretnutie sa nebude konať, pokým Iránci ostanú mimo Parížskej dohody," dodal.
Irán vlani v Paríži prisľúbil pozastavenie aktivít súvisiacich s obohacovaním uránu počas rozhovorov o svojom jadrovom programe s Britániou, Francúzskom a Nemeckom (EÚ3). Tie mu nedávno ponúkli balík ekonomických, technických a politických stimulov výmenou za trvalé zastavenie jadrového palivového cyklu, čo Teherán odmietol.
EÚ a USA podozrievajú Irán z tajnej snahy vyrobiť jadrové zbrane. Teherán trvá na tom, že jeho nukleárny program je výlučne mierový a jeho jediným zámerom je výroba elektrickej energie.
Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v rezolúcii vyzvala Irán, aby zastavil obnovené aktivity. Generálny riaditeľ dozornej inštitúcie OSN Mohamed El Baradei má Rade guvernérov podať správu o iránskom programe 3. septembra.
Ak bude Teherán naďalej vzdorovať medzinárodnému tlaku, európske krajiny a Spojené štáty budú zrejme v rade MAAE presadzovať nahlásenie Iránu Bezpečnostnej rade OSN pre možné sankcie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 23:10