StoryEditor

Ségolene Royalová sa nevyzná v zahraničnej politike

08.11.2006, 11:37
Autor:
SITASITA

Ségolene Royalová, favoritka na post socialistického prezidentského kandidáta, ukázala v utorok večer slabé stránky svojho programu. Zhodujú sa na tom komentátori elektronických médií, ktorí v stredu komentovali poslednú televíznu debatu socialistických uchádzačov o nomináciu na účasť
v novembrových primárkach.
Zatiaľ čo bývalý premiér Laurent Fabius a bývalý minister financií Dominique Strauss-Kahn využívali v diskusii o zahraničnej a európskej politike svoje skúsenosti, Royalová bola podľa rozhlasovej stanice France Inter v tejto oblasti "stratená". Podľa televíznej stanice Canal plus sa Royalová dokázala orientovať iba v iránskom jadrovom programe. Nevedela tiež jasne povedať, či je za vstup Turecka do EÚ a vyhlásila, že "o tejto otázke rozhodnú Francúzi v referende."
Laurent Fabius navrhol pre Ankaru špeciálne privilegované partnerstvo. "Turecko nie je s Európou zviazané, a ak sa od nás odvráti, budeme mať pred dverami krajiny ako Irán a Irak," varoval Fabius. Dominique Strauss-Kahn naopak varoval pred Európou "ktorá sa nedokáže rozšíriť na juh." Odporca európskej ústavy Laurent Fabius na otázku, kde je "plán B", o ktorom hovoril v minuloročnom referende, vyhlásil, že "je ním program socialistov." Dominique Strauss-Kahn vyzval, aby sa proces integrácie "naštartoval globálne" s výraznou podporou Nemecka, ktoré bude od januára predsedať únii. Royalová sa, naopak, dožadovala, aby sa Európania "sústredili najskôr na veľký spoločný projekt a až potom sa venovali novému textu ústavy."
Všetci traja sa zhodli na tom, že súčasné medzinárodné problémy si vyžadujú spoločný postup medzinárodného spoločenstva a odmietli americký unilateralizmus. "Radšej budem priateľom amerického ľudu ako pudlíkom prezidenta Busha," vyhlásil Laurent Fabius.
Socialisti budú v interných primárkach hlasovať 16 novembra, v prípade potreby bude druhé kolo 23. novembra a 26. novembra, keď bude známy oficiálny kandidát strany do budúcoročných volieb.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 13:56