StoryEditor

Rumsfeld: Nová ústava neukončí všetky násilnosti v Iraku

24.08.2005, 08:57
Autor:
TASRTASR

Nová ústava neukončí všetky násilnosti v Iraku, ani nevyrieši všetky jeho problémy, myslí si americký minister obrany Donald H. Rumsfeld.
Iracký parlament odložil o tri dni hlasovanie o návrhu ústavy, ktorá mala byť podľa pôvodného plánu prijatá už v pondelok. Poskytol tak viac času vyjednávačom, aby skúsili presvedčiť sunnitov, odmietajúcich myšlienku federálneho Iraku, aby s návrhom súhlasili.
"Proces sa trochu oneskoril, no demokracia nikdy nebola rýchla, pohotová, ani dokonalá," povedal Rumsfeld na brífingu vo Washingtone.
Šéf Pentagónu odmietol špekulácie, že by námietky zo strany sunnitskej menšiny mohli priviesť Irak až na prah občianskej vojny. Prezident USA George W. Bush, ktorému túto otázku položili v priebehu dňa, na ňu odpovedal slovami, že irackí sunniti sa budú musieť rozhodnúť, či chcú žiť v slobodnej spoločnosti.
Rumsfeld odmietol myšlienku, že USA uviazli v Iraku podobne ako vo Vietname. Pripomenul výsledky prieskumov verejnej mienky, ktoré podľa jeho slov ukazujú, že v Iraku narastá hnev voči nestabilite spôsobenej povstalcami a ozbrojenými skupinami.
"Bohužiaľ, dokončenie ústavy pravdepodobne neukončí všetky násilnosti v Iraku, ani nevyrieši všetky problémy, ktorým táto krajina čelí," dodal Rumsfeld.
2 zt juh

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 08:22