StoryEditor

Vtáčia chrípka sa môže budúci rok rozšíriť do celej východoeurópskej časti Ruska

03.11.2005, 08:27
Autor:
TASRTASR

Vírus vtáčej chrípky sa môže na budúci rok rozšíriť aj do celej východoeurópskej časti Ruska, informovala dnes ruská agentúra Ria Novosti.
Ruské úrady pre dohľad nad poľnohospodárstvom zvolali na dnes stretnutie so šéfmi svojich oddelení v Južnom federálnom okruhu s cieľom prediskutovať opatrenia proti rozširovaniu mimoriadne nebezpečných zvieracích ochorení.
Podľa nemenovaného účastníka schôdzky vírus zaregistrovali aj vo východoeurópskej časti Ruska, kde sa vtáky vyskytujú v oveľa početnejšom množstve, preto je pravdepodobnosť jeho rozšírenia stonásobne vyššia.
Naliehal aj na súkromných farmárov, aby svoju hydinu zaočkovali. Ako dodal, je nereálne zlikvidovať celú divokú hydinu či zabrániť jej v kontakte s domácou. Podľa odhadov hygienikov si vírus k dnešnému dňu vyžiadal v krajine životy približne 700.000 vtákov.
Vtáčiu chrípku, ktorú údajne spôsobilo migrovanie vtákov z juhovýchodnej Ázie, prvýkrát zaregistrovali v Rusku v júli. Kmeň chrípky H5N1 môže byť človeku životunebezpečný, v Rusku však nezaznamenali žiadny smrteľný prípad. Ruské úrady opakovane varovali, že nákazu by mohli budúci rok divoké vtáky rozniesť do všetkých krajín a na všetky kontinenty.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 00:50