StoryEditor

Pokračujúci bojkot rokovaní KĽDR znervózňuje partnerov

21.03.2007, 11:41
Autor:
SITASITA

Zahraničné delegácie šesťstranných rokovaní o jadrovom programe Severnej Kórey vyjadrili v stredu netrpezlivosť s postojom Pchjongjangu, ktorý sa už druhý deň odmieta zúčastniť na rokovaniach a svoju účasť podmieňuje prevedením uvoľnených financií zo zmrazených účtoch z banky v Macau.
Severokórejská delegácia vyhlásila, že na ďalšom rokovaní sa nezúčastní, kým sa nepresvedčí, že 25 miliónov dolárov, ktoré im v pondelok prisľúbili Spojené štáty, je na ich bankovom účte v Číne.
Americký vyjednávač Christopher Hill vyjadril rozhorčenie nad tým, že kým sa záležitosť prevodu financií rieši, k žiadnym rokovaniam nedošlo. "Kým sa vyplnia všetky formuláre a pošlú faxy, kým toto prebieha, naše rokovania sa nepohli," povedal novinárom. Hill je však presvedčený, že Severná Kórea ostáva naďalej odhodlaná rokovať o implementácii dohody z 13. februára, ktorou sa zaviazala, že zatvorí svoje jadrové zariadenia.
Juhokórejská tlačová agentúra Jonhap informovala, že delegácie Južnej Kórey, Spojených štátov, Japonska, Číny a Ruska sa stretnú neskôr v stredu, aby sa dohodli, či budú v tomto kole rokovaní pokračovať. Podľa juhórejského vyjednávača Čchun Jung-wua je ďalšie čakanie len stratou času, a preto jeho delegácia zvažuje odchod z rokovaní. Podľa neho neexistuje realistická metóda, ktorá by Pchjongjang presvedčila, aby zaujal praktický postoj.
K ďalšiemu kolu rokovaní došlo krátko po tom, ako Washington oznámil, že kľúčový problém - zmrazené financií Severnej Kórey v banke v Macau - sa vyriešil. Spojené štáty cez víkend oznámili, že viac ako 25 miliónov dolárov prevedú na severokórejský účet v Bank of China v Pekingu a budú určené na vzdelanie a humanitárne účely v Severnej Kórei. Zatiaľ však nie je jasné, kedy sa má finančný transfer uskutočniť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 19:58