StoryEditor

Zosnulý pápež žiadal Stephena Hawkinga, aby neskúmal vznik vesmíru

16.06.2006, 10:24
Autor:
SITASITA

Zosnulý pápež Ján Pavol II. žiadal svojho času slávneho astrofyzika Stephena Hawkinga, aby sa nezaoberal vznikom vesmíru, pretože to je dielo Božie. Hawking to vyhlásil vo štvrtok na prednáške v Hongkongu. Pápež svoju žiadosť predniesol na stretnutí s vedcami vo Vatikáne. Hawking nepovedal, kedy sa stretnutie konalo. "Je v poriadku študovať vesmír a to, kedy začal. Nemali by sme však pátrať po začiatkom samotnom, pretože ten bol momentom stvorenia a dielom Boha," citoval Hawking zosnulého pápeža. "Bol som veľmi rád, že si neuvedomil, že som na tejto konferencii prezentoval materiál pojednávajúci o začiatku vesmíru. Nerád by som bol vydaný napospas inkvizícii ako Galileo," povedal vo štvrtok Hawking.
Ján Pavol II. bol doteraz považovaný skôr za priateľa vedy. O Darwinovej evolučnej teórii, s ktorou veľká časť veriacich aj cirkevných hodnostárov doteraz nesúhlasí, tvrdil, že "je to viac ako hypotéza" a že ak by zobrala do úvahy akt stvorenia, bola by v poriadku.
Hawking je jedným z najznámejších žijúcich teoretických fyzikov. Zaoberá sa najmä otázkou vzniku vesmíru a existenciou čiernych dier. Tvrdí, že vesmír a čas nemajú začiatok, ani koniec. Na prednáške v Hongkongu zopakoval, že hlavnými výzvami, ktoré má pred sebou, je zistiť, ako vznikol vesmír, čo sa deje vo vnútri čiernych dier a ako ľudstvo dokáže prežiť na tejto planéte. V tejto súvislosti nedávno vyhlásil, že človek sa bude musieť presťahovať na inú planétu. Ľudstvo by sa podľa neho do 20 rokov mohlo usídliť na Mesiaci a v nasledujúcich 40 rokoch vytvoriť kolóniu na Marse.
Popri riešení problémov ako vznik vesmíru a kolonizácia iných planét má Hawking podľa vlastných slov ešte jednu ambíciu: "Chcel by som porozumieť ženám."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 04:06