StoryEditor

Malajzia vyhlásila pre smog stav ohrozenia

11.08.2005, 18:29
Autor:
TASRTASR

V niektorých častiach Malajzie vyhlásili dnes pre extrémne znečistené ovzdušie stav ohrozenia.
Mimoriadna situácia nastala v mestách Port Kelang a Kuala Selangor na Malajskom polostrove. Veľmi zlý vzduch je aj v ďalších ôsmich regiónoch ležiacich pri hlavnom meste Kuala Lumpur, informoval minister zdravotníctva Chua Soi Lek.
Úrady zatvorili školy, zakázali spaľovať akékoľvek predmety a obyvateľov vyzvali, aby radšej nevychádzali von, resp. nosili rúška.
Pre viditeľnosť pod 200 metrov prerušilo prevádzku letisko v Kuala Lumpure. Prvýkrát v dejinách Malajzie prekročil index znečistenia ovzdušia hranicu 500 bodov.
Západ Malajzie je už vyše týždňa pod hustou vrstvou smogu. Jej zdrojom je v prvom rade viac ako 300 požiarov na indonézskom ostrove Sumatra a v indonézskej časti Bornea, kde miestni roľníci každý rok využívajú obdobie sucha na získavanie pôdy pre novú úrodu. Malajzijská vláda chce vyslať do Indonézie hasičov, aby pomohli v hasení požiarov na Sumatre.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 05:35