StoryEditor

Rusko nemá žiadne zdroje na svoju vlastnú "farebnú revolúciu"

04.08.2005, 16:40
Autor:
TASRTASR

Rusko nemá žiadne zdroje na svoju vlastnú "farebnú revolúciu," uviedli účastníci medzinárodnej konferencie venovanej politickej kampani, ktorá sa konala uplynulý mesiac. Informovala o tom dnes ruská agentúra Ria Novosti.
Podľa riaditeľa Centra pre politické technológie Igora Bunina Rusko, ktorého demokratická revolúcia prebehla v roku 1991, nemá zdroje na novú revolúciu, napísal týždenník Političeskij žurnal. Krajina nemá aktívnu strednú vrstvu a mladí ľudia majú skôr individualistický postoj ako sociálny.
Rusko nemá ani žiadneho opozičného lídra, akým bol terajší ukrajinský prezident Viktor Juščenko, ktorý sa dostal k moci po kyjevskej "oranžovej revolúcii", a Západ nie je príliš ochotný exportovať demokraciu do tejto krajiny, poznamenal Bunin.
Voličskú podporu vládnej strany Jednotné Rusko Igor Bunin odhadol na 30-35 percent, potrebuje však 40 percent, aby dosiahla politickú majoritu. Podľa jeho názoru s verejným blahom ako jedinou realizovateľnou platformou kampane pre nadchádzajúce voľby môže Jednotné Rusko zlyhať pri výbere nástupcu prezidenta Vladimira Putina a môže sa pokúsiť udržať Putina pri moci aj po uplynutí jeho funkčného obdobia.
Gleb Pavlovskij, šéf Nadácie pre efektívnu politiku, uviedol, že parlamentné a prezidentské voľby, ktoré sa uskutočnia v roku 2007 a 2008, môžu krajinu revolucionalizovať skôr zhora dole ako z dna nahor. Pred začiatkom volebnej kampane by vláda mala vypracovať novú sociálnu zmluvu založenú na požiadavkách voličov - niečo, čo Jednotné Rusko urobiť nemôže, dodal Pavlovskij.
Národ nie je podľa neho pripravený k výberu medzi ideológiami a je pravdepodobnejšie, že si bude musieť vybrať buď reformizmus alebo protireformizmus - dva projekty, ktoré v Rusku súperia a ktoré sa budú týkať vnútornej a vonkajšej kontroly nad krajinou. "Ak sa vláda do roku 2008 nestane konkurencieschopná, ľudia si nájdu vlastné riešenie," varoval Pavlovskij.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 01:17