StoryEditor

Prvé verejné zasadnutie BR OSN za účasti Slovenska

17.01.2006, 12:10

Spolupráca Organizácie Spojených národov (OSN) a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) bola témou prvého tohtoročného verejného zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN za aktívnej účasti Slovenska ako nestáleho člena rady. Zasadnutie sa uskutočnilo v pondelok.
Tohtoročným úradujúcim predsedom OBSE je belgický minister zahraničných vecí Karl de Gucht. Vo svojom vystúpení pripomenul pozitívnu úlohu, ktorú OBSE zohrávala v období Studenej vojny, a jej vklad do vytvárania súčasného kolektívneho systému európskej bezpečnosti. Medzi priority belgického predsedníctva OBSE v roku 2006 patrí okrem iného reforma organizácie, pokračovanie harmonizácie právnych noriem OBSE a OSN v oblasti medzinárodnej bezpečnosti a medzinárodného terorizmu a boj s organizovaným zločinom. Belgické predsedníctvo OBSE sa chce zamerať na Kosovo a riešenie dlhodobých problémov v Podnestersku, Náhornom Karabachu a Gruzínsku.
Slovensko sa vo svojom vystúpení vyslovilo za ďalšie prehĺbenie a zintenzívnenie spolupráce medzi OSN a OBSE. Široká a efektívna spolupráca OSN s regionálnymi organizáciami patrí medzi prioritné oblasti dvojročného členstva SR v BR OSN.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 14:54