StoryEditor

Líderka CDU a opozičná kandidátka na nemeckú kancelárku rokuje vo Varšave

16.08.2005, 16:07
Autor:
TASRTASR

Európske otázky a poľsko-nemecká problematika bola v centre dnešného varšavského stretnutia poľského prezidenta Aleksandra Kwasniewského s líderkou nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a opozičnou kandidátkou na post spolkovej kancelárky Angelou Merkelovou.
Kontroverznou témou ich rozhovoru bolo zrejme zriadenie Centra proti vyhnaniam, o ktoré sa usiluje v Berlíne Zväz vyhnaných (BdV) a ktorého projekt vyvoláva v Poľsku neskrývané obavy.
Platí to o to viac, že bezprostredne pred dnešnou jednodňovou Merkelovej návštevou Varšavy potvrdil hovorca opozičných strán únie Peter Hintze, že CDU/CSU podporujú zriadenie takéhoto centra v nemeckej metropole.
Najvyšší poľský predstaviteľ Kwasniewski naopak dnes vo vysielaní varšavského rozhlasu zdôraznil, že v plánovanej podobe je spomínané centrum pre Poľsko neprijateľné, pretože by kládlo dôraz na nemecké utrpenie.
"To by vyvolalo v Poliakoch, Čechoch a príslušníkoch ďalších národov, ktorí trpeli v období národného socializmu, dojem, že ide o akúsi revíziu histórie, pokus o zmenu alebo inú interpretáciu dejín, s ktorou by sme nemohli súhlasiť," uviedol poľský prezident krátko pred schôdzkou s Merkelovou.
Nielen vo Varšave, ale aj v metropolách ďalších štátov strednej a východnej Európy jestvujú obavy z tohto projektu v súvislosti s možným prehodnocovaním tristnej kapitoly novodobých dejín a s eventuálnymi pokusmi o falzifikáciu faktov z priebehu druhej svetovej vojny.
A. Merkelová bude dnes vo Varšave rokovať aj s poľským premiérom Marekom Belkom a lídrom partnerskej strany CDU - liberálne-konzervatívnej Občianskej platformy (PO) Donaldom Tuskom.
3 le juh

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 03:39