StoryEditor

EÚ ide pohroziť Iránu Spojenými národmi, návrhy odovzdá v piatok

05.08.2005, 09:27
Autor:
TASRTASR
Európska únia na začiatok budúceho týždňa zvolá stretnutie rady guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu s cieľom varovať Irán pred obnovením jadrových aktivít, ktoré môžu smerovať k vývoju atómových zbraní.

Európska únia na začiatok budúceho týždňa zvolá stretnutie rady guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) s cieľom varovať Irán pred obnovením jadrových aktivít, ktoré môžu smerovať k vývoju atómových zbraní. Dnes to oznámili diplomati vo viedenskom sídle atómovej agentúry OSN.
Diplomati EÚ citovaní agentúrou Reuters z Londýna oznámili, že trio EÚ - Británia, Francúzsko a Nemecko - chce Teheránu v piatok odovzdať balík návrhov zameraných na vyriešenie otázky iránskeho jadrového programu. K odovzdaniu návrhov dôjde o dva dni skôr ako EÚ v minulosti avizovala.
"Vyzerá to tak, že k odovzdaniu balíka by mohlo dôjsť zajtra" - v piatok, povedal jeden diplomat jednej z krajín tria únie.
Irán tento týždeň pohrozil obnovením spracovania uránu. Teherán tvrdí, že únia zdržiava predloženie balíka návrhov politických a ekonomických opatrení, ktoré majú Irán stimulovať k zrieknutiu sa jadrového programu.
EÚ reagovala vyhlásením, že akékoľvek obnovenie zmrazených aktivít týkajúcich sa jadrového paliva by znamenalo koniec dvojročných rokovaní medzi tria EÚ s Teheránom.
"Toto zasadanie rady má len varovať Iráncov," povedal vo Viedni agentúrou Reuters citovaný diplomat blízky rokovaniam medzi Teheránom a triom - Britániou, Francúzskom a Nemeckom. Ako dodal, zasadanie vedenia MAAE predbežne naplánovali na utorok.
Podľa diplomata cieľom EÚ nie je, aby problematiku Iránu predložili Bezpečnostnej rade OSN, ktorá môže na krajinu ovaliť sankcie. "Chceme dospieť k riešeniu pred tým, ako by mohli odstrániť pečate (MAAE). Nemá to nič spoločné s Bezpečnostnou radou," povedal diplomat blízky rokovania. Stretnutie na začiatku budúceho týždňa potvrdil aj druhý diplomat.
Irán medzičasom oznámil, že aktivity okolo spracúvania uránu v zariadení v Isfaháne obnoví najneskôr do pondelka.
Hovorca iránskej delegácie na jadrových rokovaniach Husajn Músawíian štátnej televízii povedal, že inšpektori MAAE poverení inšpekciami v Isfaháne majú podľa dohody do Teheránu pricestovať v priebehu dvoch až troch dní. Pečate MAAE na zariadení v Isfaháne budú odstránené najneskôr v pondelok, povedal hovorca.
MAAE tento týždeň povedala, že na inštaláciu monitorovacích zariadení v Iráne bude potrebovať čas minimálne do polovice budúceho týždňa, a vyzvala Teherán, aby nepodnikal žiadne jednostranné kroky.
1 3 ari dem

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
21. máj 2024 20:16