StoryEditor

Dzurinda by privítal upokojenie situácie v koalícii a sústredenie sa na prácu

26.05.2005, 09:23
Autor:
TASRTASR

Premiér Mikuláš Dzurinda by privítal, keby sa situácia v koalícii upokojila a vládne zoskupenie sa sústredilo na prácu.
"Popri turbulenciách a ťažkostiach, ktoré sú v každom parlamente, som si vedomý toho, že nás čaká v prvom rade veľmi veľa práce. A práve na túto prácu by sme sa mali sústrediť. Mali by sme si tak trošku dopriať nadhľadu, upokojiť vzťahy a sústrediť sa na to, čo nás čaká," povedal dnes Dzurinda novinárom v Soule, kde začal oficiálnu trojdňovú návštevu Kórejskej republiky.
Premiér tak reagoval na situáciu v Národnej rade SR po utorkovom nevyslovení dôvery ministrovi školstva Martinovi Froncovi a následnom vyhlásení predsedu KDH Pavla Hrušovského, že jeho hnutiu neprekážajú prípadné predčasné parlamentné voľby.
Dzurinda pripomenul, že Slovensko čaká júnový summit Európskej únie, ktorý bude rozhodovať o rozdelení prostriedkov na roky 2007 až 2013. Takisto je podľa neho potrebné začať sa zaoberať štátnym rozpočtom na budúci rok, situáciou v zdravotníctve a školstve a dolaďovaním reforiem tak, aby prinášali konkrétne výsledky.
"Preto by som bol nesmierne rád, keby sa situácia doma upokojila. Ja sa pokúsim po návrate domov k tomu prispieť. A, samozrejme, budem sa veľmi usilovať, aby sme sa sústredili predovšetkým na prácu. Na veľa práce, ktorá nás čaká a ktorú sme voči ľuďom povinní odviesť," zopakoval premiér.
Dzurinda sa domnieva, že májová schôdza snemovne, akokoľvek bola komplikovaná a zložitá, priniesla niekoľko zásadných výsledkov. Za najdôležitejšie považuje ratifikáciu európskej ústavnej zmluvy, presadenie rekodifikácie trestného práva i schválenie novely stavebného zákona v skrátenom legislatívnom konaní.
Národná rada SR v utorok nevyslovila dôveru ministrovi školstva Martinovi Froncovi. Hrušovský na to vyhlásil, že ANO, ktorej poslanci sa na hlasovaní nezúčastnili, vytvára svojou bezcharakternou politikou možnosť predčasných parlamentných volieb, ktoré KDH neprekážajú.

Upozornenie: TASR ponúka k správe zvukové záznamy.

(osobitný spravodajca TASR Michal Hlaváč) np

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. máj 2024 07:17