StoryEditor

EÚ: Sýria a Irán sa musia stať "zodpovednejšími"

15.12.2006, 15:20
Autor:
SITASITA

Lídri Európskej únie v piatok varovali Irán a Sýriu pred zasahovaním do záležitostí svojich susedov a od krajín požadujú, aby zaujali "zodpovednejší" prístup, ak si chcú zlepšiť svoje vzťahy s európskym blokom. "Európska rada vyjadruje znepokojenie nad negatívnym dosahom iránskej politiky na stabilitu a bezpečnosť Blízkeho východu," píše sa v záveroch lídrov EÚ z bruselského summitu. "Európska rada zdôrazňuje, že Irán musí v regióne zohrávať zodpovednú úlohu."
Lídri zároveň prejavili ľútosť nad odmietnutím Iránu prijať balík ekonomických a politických stimulov výmenou za zastavenie aktivít spojených s obohacovaním uránu a Bezpečnostnú radu OSN vyzvali, aby v tejto veci konala. Na margo politickej krízy, ktorú v Libanone vyvolali protivládne protesty organizované militantným hnutím Hizballáh za podpory Iránu a Sýrie, hlavy štátov a vlád únie vyzvali susedov Libanonu, aby sa do jeho záležitostí nemiešali. V záverečnom vyhlásení sa píše: "Európska rada apeluje na všetkých libanonských a regionálnych aktérov, aby preukázali zodpovedné vodcovstvo a plný rešpekt pre libanonské demokratické inštitúcie... Sýria musí prestať zasahovať do vnútorných záležitostí Libanonu a aktívne sa zapojiť do stabilizácie Libanonu a regiónu. Sýria to musí urobiť, aby mohla rozvíjať normálne vzťahy s medzinárodnou komunitou vrátane EÚ."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 23:26