StoryEditor

USA a Južná Kórea sa optimisticky pozerajú na rokovania s KĽDR

13.07.2005, 12:38
Autor:
TASRTASR

Spojené štáty a Kórejská republika sú veľmi optimistické ohľadne obnovenia šesťstranných rokovaní o nukleárnom programe komunistickej Severnej Kórey, ktoré by mohli priniesť ovocie, povedala dnes v Soule americká ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová.
Severná Kórea cez víkend súhlasila, že sa v priebehu tohto mesiaca vráti k rokovaniam, ktorých cieľom by mala byť dohoda o ukončení jadrového zbrojného programu KĽDR. Rozhovory za účasti USA, Číny, Japonska, Južnej Kórey a Ruska sú naplánované na posledný júlový týždeň.
"Sme veľmi optimistickí, že naše spoločné úsilie zvýšiť bezpečnostnú situáciu na Kórejskom polostrove by skutočne mohlo priniesť ovocie, aj keď, samozrejme, ešte treba urobiť veľa práce," zdôraznila Riceová novinárom po stretnutí s juhokórejským prezidentom Ro Mu-hjonom a ďalšími oficiálnymi predstaviteľmi.
V utorok sa šéfka amerického štátneho departmentu v Tokiu dohodla s japonským ministrom zahraničných vecí Nobutakom Mačimurom na potrebe dosiahnuť konkrétny pokrok na novom kole rozhovorov o severokórejskom jadrovom programe.
Podľa Riceovej je nevyhnutné strategické rozhodnutie zo strany KĽDR, že je skutočne pripravená zbaviť sa jadrových zbraní, pretože bez toho nebudú rozhovory úspešné.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 23:58