StoryEditor

Európski socialisti vyzvali EÚ, aby zasiahla do sporu medzi políciou a vládou SR

25.11.2005, 12:17
Autor:
TASRTASR

Strana európskych socialistov (SES) vyzvala dnes Európsku úniu, aby zasiahla do spolu medzi slovenskou vládou a políciou.
Podľa predsedu strany Poula Nyrupa Rasmussena a slovenských poslancov Moniky Beňovej, Miloša Koterca a Vladimíra Maňku je potrebné, aby EÚ zasiahla do vyostrujúceho sa sporu medzi slovenskou vládou a políciou. Na budúci týždeň chcú z tohto dôvodu predložiť v Európskom parlamente ústne otázky na Európsku komisiu a majú v úmysle sledovať celú kauzu dovtedy, kým slovenský kabinet neprehodnotí svoje kroky a postoj voči rešpektovaniu základných hodnôt únie.
"V dvoch nedávnych akciách, ktoré boli krokmi späť pre slovenskú demokraciu, vláda v lete rozhodla, že polícia bude patriť pod jurisdikciu vojenských a nie občianskych súdov a následne na jeseň prehnane reagovala na policajnú demonštráciu za lepšie mzdy," uvádza sa vo vyhlásení SES. Podľa informácií Európskej konfederácie polície (EUROCOP) vláda okrem iného degradovala predsedu Odborového zväzu polície a vyhlásila, že už neuznáva Odborový zväz polície ako rokovacieho partnera. Súčasne pohrozila disciplinárnymi konaniami voči každému policajtovi, ktorý by sa zúčastnil na ďalšom proteste. Ten je s podporou EUROCOP naplánovaný na 3. decembra.
"Európska konfederácia polície nás požiadala, aby sme otvorili túto záležitosť na pôde európskych inštitúcií, nakoľko je presvedčená, že ide o porušovanie práva EÚ a je v protiklade s duchom demokratického výkonu policajnej služby," povedal predseda SES Poul Nyrup Rasmussen. Policajti by mali mať podľa neho tie isté občianske práva, ako ktorýkoľvek iný pracujúci alebo občan.
"Na dosiahnutie demokracie, práv a slobôd na Slovensku bolo treba spraviť tak veľa, že je o to väčším sklamaním, keď sa prejavia akékoľvek autoritárske spôsoby. Sledujeme túto záležitosť spolu s EÚ, aby sme primäli vládu prehodnotiť jej konania," povedal slovenský europoslanec Miloš Koterec.
Predstavitelia Eurocopu sú presvedčení, že ide o obmedzovanie práv policajtov zakotvených v Európskom dohovore o ľudských právach. Takéto konania podľa konfederácie odporujú cieľu vytvoriť v EÚ slobodný, bezpečný a spravodlivý spoločný priestor a nie sú v súlade s Kódexom policajnej etiky Rady Európy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 10:12