StoryEditor

V letovisku Soči sa začína vrcholné stretnutie EÚ-Rusko

25.05.2006, 14:26
Autor:
SITASITA

Rakúsky spolkový kancelár, predseda Európskej rady Wolfgang Schüssel vo štvrtok pricestoval do čiernomorského letoviska Soči, kde sa na summite predstaviteľov Európskej únie a Ruska stretne s tamojším prezidentom Vladimirom Putinom. Medzi ďalšími zástupcami EÚ na stretnutí je predseda Európskej komisie José Manuel Durao Barroso a predstaviteľ únie pre zahraničnú politiku Javier Solana.
Hlavnou témou summitu bude rozšírenie dohovoru o spolupráci, ktorý platí od roku 1997. Účastníci sa tiež budú zaoberať aktuálnymi otázkami, akými sú energetická politika, iránsky jadrový program či vízové opatrenia. V popoludňajších hodinách sa očakáva tlačová konferencia.
Spolupráca medzi EÚ a Ruskom sa má ďalej rozvíjať v oblastiach bezpečnosti, výskumu, vzdelávania, kultúry a energetiky. V poslednej oblasti je Európa silne závislá od dovozu z Ruska, pričom odtiaľ pochádza približne štvrtina spotrebovaného plynu. Očakávaným krokom je podpis dohody o uvoľnení vízových opatrení a spätnom vydávaní nelegálnych prisťahovalcov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 20:29