StoryEditor

Nad Egejským morom sa zrazili dve stíhačky

23.05.2006, 16:07
Autor:
SITASITA

Dve stíhačky, grécka a turecká, sa zrazili nad Egejským morom neďaleko ostrova Karpathos a zrútili sa do mora, oznámilo grécke ministerstvo obrany. Grécke a turecké stíhačky sa občas dostanú do kolízie nad Egejským morom, najmä v spornom vzdušnom priestore. "Zdá sa, že ku kolízii došlo, pretože grécka stíhačka bola v ceste tureckej," uviedol hovorca vlády Evangelos Antonaros.
Turecká armáda vydala stanovisko k incidentu a uviedla, že sa zrazili stíhačky typu F-16. Pilota tureckého lietadla poručíka Halila Ibrahima Ozdemira zachránila obchodná loď. Grécke orgány pátrajú po pilotovi gréckej stíhačky.
Dlhotrvajúce spory Grécka a Turecka o vzdušný priestor a teritoriálne vody viedli od roku 1974 takmer k trom vojnám medzi dvoma členmi NATO.
Vzťahy medzi Gréckom a Tureckom sa v posledných mesiacoch zhoršujú napriek tomu, že Atény podporili vstup Turecka do EÚ a napriek osobnému priateľstvu gréckeho premiéra Costasa Caramanlisa s tureckým premiérom Recepom Tayyipom Erdoganom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 22:23