StoryEditor

Známu expremiéra Grossa poslal súd za mreže na päť rokov

02.08.2005, 20:04
Autor:
TASRTASR

Mestský súd v Prahe dnes vyniesol nepodmienečný trest nad podnikateľkou Libušou Barkovou. Za dva poisťovacie podvody z rokov 2001 a 2002 by mala stráviť vo väzení päť rokov. Barková sa na mieste proti verdiktu súdu odvolala.
Podnikateľka je v Česku známa predovšetkým kvôli priateľstvu s rodinou bývalého premiéra Stanislava Grossa. S jeho manželkou Šárkou mala dokonca spoločný podnikateľský projekt rekonštrukcie domov.
Libuše Barková sa v máji 2004 v eBanke zaručila za bankový úver vo výške 5,9 milióna Kč (7,5 mln. Sk) pre firmu Denna Production Šárky Grossovej. České médiá kritizovali podnikanie Barkovej hlavne kvôli jej nevestincu v Prahe, ktorý mohol byť aj zdrojom nelegálnych príjmov.
Libuše Barková v roku 2001 podľa súdu podviedla poisťovňu, keď oznámila poistnú udalosť na svojom dome v Buziciach na juhu Čiech. Strechu domu mala poškodiť víchrica, ale v skutočnosti ju podnikateľka rekonštruovala.
Ďalších podvodov sa mala kontroverzná podnikateľka dopustiť v povodňovom roku 2002. Vtedy nahlásila poškodenie troch nehnuteľností. Vyšetrovanie ale odhalilo, že voda sa k jej domom vôbec nedostala. Poisťovacie podvody jej priniesli prospech skoro osem miliónov českých korún (10 mln. Sk).
Podnikateľka Barková vinu popiera a naznačuje, že sa mohla stať obeťou sprisahania. Vinu za nepravdivé údaje hlásené poisťovni zvaľuje na otca, ktorý sa o nehnuteľnosti staral. Ten je však už dva roky po smrti. Barkovej hrozilo za poisťovacie podvody až 12 rokov odňatia slobody.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. jún 2024 05:19