StoryEditor

Prezident Fischer vyzýva USA na dialóg

07.04.2007, 14:48
Autor:
SITASITA

Spojené štáty by mali nadviazať s Európou "otvorenú a úprimnú diskusiu" o otázkach, na ktoré majú obe strany rozdielne názory - vrátane otázok ako vojna v Iraku či americký zajatecký tábor na základni Guantánamo. Pre najnovšie číslo rakúskeho magazínu Profil, ktoré sa v sobotu dostalo do stánkov, to vyhlásil rakúsky prezident Heinz Fischer. "Vo vzťahoch, ktoré sú postavené na obojstrannom priateľstve, musí byť priestor aj pre otvorenú a úprimnú diskusiu, ak má jedna zo strán odlišný názor," povedal rakúsky prezident.

"Som presvedčený, že názory, ktoré Európa adresovala Washingtonu, neboli vždy zlými radami," tvrdí Fischer. Ako príklad spomenul pozíciu Nemecka a Francúzska spred útoku na Irak v roku 2003, keď obe tieto krajiny spochybňovali americké argumenty o údajnom prepojení medzi režimom vtedajšieho irackého prezidenta Saddáma Husajna a teroristickou sieťou al-Kájda. Toto potvrdenie sa nepotvrdilo a nedávno odtajnené správy amerických tajných služieb ho takmer vylučujú.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 06:13