StoryEditor

Vojna proti teroru je bojom o civilizáciu

12.09.2006, 10:31
Autor:
SITASITA

Prezident Spojených štátov amerických George W. Bush pri príležitosti piateho výročia teroristických útokov z 11. septembra označil svoju kampaň proti teroru za "boj o civilizáciu". Prehra v tomto boji by podľa Busha znamenala zamorenie Blízkeho východu teroristickými štátmi vyzbrojenými jadrovými zbraňami. "Bojujeme za to, aby sme ubránili spôsob života, ktorým žijú slobodné národy," hovorí Bush v pripravovanom televíznom prejave z jeho prezidentskej Oválnej pracovne, ktorý bude odvysielaný v pondelok večer miestneho času.
"Amerika sa túto vojnu nepriala a každý Američan si želá, aby sa skončila. Takisto i ja. Ale vojna sa ešte neskončila a ani sa neskončí, kým buď my alebo teroristi z nej nevyjdeme ako víťazi," povedal prezident v súvislosti s vojnou proti teroru, ktorú septembrové útoky rozpútali. "Ak neporazíme týchto nepriateľov teraz, ponecháme naše deti napospas Blízkemu východu ovládaného teroristickými štátmi a radikálnymi diktátormi vyzbrojenými jadrovými zbraňami," uviedol Bush. "Sme vo vojne, ktorá dá smer tomuto storočiu a rozhodne o osude miliónov (ľudí) na svete... Tento boj bol označený ako zrážka civilizácií. V skutočnosti ide o boj o civilizáciu," povedal Bush. Podľa neho víťazstvo si "bude vyžadovať rozhodné úsilie zjednoteného národa" a vyzval Američanov, aby "dali bokom rozdiely a podieľali sa spoločne na zvládnutí skúšky", ktorú im história kladie. Predstavitelia Bieleho domu uviedli, že Bushov prejav nemá za cieľ vytýčiť novú stratégiu. Podľa nich ide skôr o výzvu na jednotu a odhodlanie k víťazstvu v boji proti teroru v čase, keď nepopulárnosť vojny v Iraku prudko rastie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. máj 2024 17:34