StoryEditor

De Villepin bude rokovať s odbormi o zákone o zamestnanosti

24.03.2006, 16:30

Francúzske odbory a premiér Dominique de Villepin sa v piatok stretnú na rokovaniach o návrhu nového pracovného zákona, ktorý vyvolal masové demonštrácie študentov v celej krajine. Odbory už oznámili, že premiéra požiadajú o stiahnutie zákona, podľa ktorého môžu zamestnávatelia počas dvoch rokov od prijatia ukončiť pracovný pomer s pracovníkmi mladšími ako 26 rokov bez udania dôvodu.
Podľa pozorovateľov majú účastníci konfliktu iba obmedzený priestor na dohodu. Premiér de Villepin odmieta zákon stiahnuť a tvrdí, že je nevyhnutný pre zníženie nezamestnanosti mládeže, ktorá v imigrantských komunitách dosahuje až 50 percent. Kritici ale zákonu vyčítajú, že ešte viac zníži šance mladých ľudí na získanie trvalého zamestnania.
Za vyriešenie krízy sa prihovára aj francúzsky prezident Jacques Chirac. Zákon podľa neho treba uplatniť, čo však nevylučuje diskusiu o rozumných úpravách. "Nikto nesmie klásť ultimatívne požiadavky. Keď bol zákon schválený, musíme ho uplatňovať. To však neznamená, že vláda nemôže diskutovať o detailoch," povedal.
Zákon o zamestnávaní mladých ľudí schválil francúzsky parlament pred dvoma týždňami napriek nesúhlasu odborov a študentských organizácií. V krajine od pondelka prebiehajú celonárodné demonštrácie, pričom v Paríži vo štvrtok demonštrovalo podľa policajných štatistík 23 000, po celej krajine okolo 220 000 ľudí. Počas zatiaľ poslednej vlny protestov zatkla polícia pre výtržnosti najmenej 630 demonštrujúcich a zranenia utrpelo okolo šesťdesiat ľudí, z toho 27 policajtov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 13:34