StoryEditor

Členom Najvyššieho súdu USA sa stane konzervatívec John Roberts

20.07.2005, 12:24
Autor:
TASRTASR

Americký prezident George W. Bush nominoval za člena Najvyššieho súdu konzervatívneho sudcu 50-ročného Johna Robertsa. Sudca, ktorého Bush predstavil v utorok večer v Bielom dome, má nahradiť umiernenú sudkyňu Sandru Day O´Connorovú, ktorá oznámila 1. júla svoje odstúpenie.
Na Robertsovu nomináciu reagovali demokrati opatrne. Práve demokrati môžu totiž v Senáte zablokovať doživotné menovanie sudcu Najvyššieho súdu. Sudcov Najvyššieho súdu v USA potvrdzuje na ich miestach druhá komora amerického Kongresu - Senát.
Robertsa považujú všeobecne za "ťažkú váhu republikánov", medzi sudcami sa ale naďalej teší rešpektu, napísal americký denník Washington Post. Jeho nomináciu za sudcu Federálneho odvolacieho súdu vo Washingtone podporili pred dvoma rokmi tak predstavitelia republikánov ako aj demokratov. Skupiny združujúce liberálnych právnikov v USA sa však obávajú, že Roberts sa môže angažovať proti zákonu, dovoľujúcemu prerušenie tehotenstva.
Demokratický senátor Charles Schumer kritizoval skutočnosť, že Roberts má len dvojročné sudcovské skúsenosti a jeho postoj k mnohým dôležitým otázkam zostáva neznámy. "Jeho názory budú ovplyvňovať jednu celú generáciu Američanov," povedal Schumer. Z tohto dôvodu bude Senát trvať na dôkladnom preskúmaní Robertsovho menovania.
Nový sudca by mal na svoj post nastúpiť v októbri. V deväťčlennom sudcovskom grémiu bude ale nevyhnutné obsadiť aj ďalšie miesta. Predsedajúci sudca, 80-ročný William Rehnquist je ťažko chorý. O jeho odstúpení sa špekuluje už niekoľko týždňov.
"Sudca Roberts je jedným z najuznávanejších právnikov Ameriky," povedal Bush. "Obdivuhodný je jeho intelekt, jeho premyslené rozsudky a jeho slušnosť."
Roberts sa prezidentovi poďakoval za dôveru. Pred Najvyšším súdom vystúpil viackrát ako advokát. Absolvent práva na prestížnej Harvardskej univerzite je ženatý a má dve deti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 05:09