StoryEditor

Pokračuje pojednávanie so Saddámom v kauze Anfal

11.09.2006, 12:28
Autor:
SITASITA

Po devätnásťdňovej prestávke v pondelok v Bagdade pokračuje proces s bývalým irackým prezidentom Saddámom Husajnom v prípade genocídy kurdského obyvateľstva koncom osemdesiatych rokov. Druhý proces vedený proti Saddámovi a šiestim spoluobžalovaným sa vzťahuje na vyvraždenie desiatok tisícov Kurdov počas vojenskej operácie Anfal v rokoch 1987-1988, ktorej cieľom bolo zlikvidovať kurdské milície bojujúce za nezávislosť a vyčistiť severný región pozdĺž hranice s Iránom od Kurdov. Saddám obvinil irackých Kurdov z napomáhania Iránu počas iracko-iránskej vojny. Prokuratúra požaduje pre obžalovaných trest smrti za genocídu a zločiny proti ľudskosti.
Podľa Kurdov z postihnutých oblastí, ktorí prežili, iracká armáda odvliekla z dedín mladých mužov a proti obyvateľom použila zakázaný yperit a nervové látky. Najznámejší zákrok v dedine Halabdža z marca 1988, pri ktorom zahynulo približne 5000 Kurdov, bude prejedávaný osobitne.
Očakáva sa, že proces v kauze Anfal, ktorý sa začal auguste, potrvá niekoľko mesiacov. Saddámov hlavný obhajca Chálil al-Dulajmí na dnešnom pojednávaní nie je prítomný. Počas slovnej výmeny medzi hlavným sudcom a jedným z obžalovaných Saddám mával koránom.
16. októbra bude vynesený rozsudok v prvom súdnom procese, v ktorom je Saddám obvinený z vyvraždenia 148 šiitov v dedine Dudžaíl v roku 1983. I v tomto procese Saddám a jeho sedem spoluobžalovaných čelí trestu smrti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 15:16