StoryEditor

Osem obetí výbuchu v irackom parlamente

12.04.2007, 19:40
Autor:
SITASITA

Štvrtkový samovražedný útok v budove irackého parlamentu si vyžiadal osem mŕtvych a 23 zranených, informoval vysokopostavený veliteľ americkej armády. "Naše spravodajstvo teraz uvádza osem usmrtených a 23 zranených," uviedol generálmajor William Caldwell vo vyhlásení, s ktorým telefonicky oboznámil tlačovú agentúru AFP nemenovaný armádny predstaviteľ. Zdroj neuviedol ďalšie podrobnosti, nemenovaný predstaviteľ irackého bezpečnostného sektoru však predtým povedal, že medzi obeťami útoku v prísne stráženej zelenej zóne hlavného mesta sú najmenej dvaja zákonodarcovia a parlamentný úradník.
Samovražedný útočník opásaný výbušninou sa odpálil v parlamentnej jedálni, údajne krátko po skončení obeda. Podľa vysokého predstaviteľa národného zhromaždenia je páchateľom pravdepodobne osobný strážca jedného z poslancov. Na podporu svojho tvrdenia uviedol, že napríklad traja poslanci sú známi tým, že pravidelne odmietajú bezpečnostné kontroly. Doplnil, že polícia vypočúvala aj vedúceho jedálne, ktorého prijali iba minulý mesiac, ako aj personál kuchyne.
Štvrtkový útok ostro odsúdila Liga arabských štátov (LAŠ), prezident Spojených štátov amerických George W. Bush a ďalší predstavitelia. "Generálny tajomník (LAŠ) Amr Mússa dôrazne odsudzuje teroristickú explóziu, ktorá sa dnes odohrala v irackom parlamente a ukončila životy niekoľkých poslancov a nevinných zamestnancov," uviedla vo vyhlásení organizácia so sídlom v Káhire. Liga vyzvala iracký ľud k súdržnosti, spolupráci v boji proti násiliu a obnove stability. "Dôrazne odsudzujem tento čin. Pripomína nám, že je tu nepriateľ, ktorý chce útočiť bombami na nevinných ľudí a symbol demokracie," reagoval na incident prezident USA.
Útoky v zelenej zóne, kde sídli aj iracká vláda a zahraničné veľvyslanectvá, sú pomerne zriedkavé. Návštevníci musia pri vstupe prejsť cez niekoľko kontrolných stanovíšť a detektory kovov. Povstalci sa však snažia zasiahnuť komplex raketami a mínometnými granátmi.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 18:01