StoryEditor

Mexická kuchyňa sa ako pionier snaží o zápis do zoznamu UNESCO

20.09.2005, 14:04
Autor:
TASRTASR

Čoraz populárnejšia mexická kuchyňa sa ako súčasť nemateriálnej kultúry možno ocitne na zozname svetového dedičstva Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO), ktorá o žiadosti mexickej vlády rozhodne 25. novembra.
Ak jej vyhovie, pôjde o prvý prípad ocenenia gastronómie niektorého zo štátov sveta. Mexický veľvyslanec v parížskom sídle UNESCO Pablo Latapi vysvetlil, že pozitívna odpoveď na mexickú žiadosť by aj ďalším vychýreným kuchyniam umožnila dosiahnuť podobné uznanie.
V zdôvodnení kandidatúry Mexická rada pre kultúru a umenie zdôrazňuje, že tradičná mexická kuchyňa je založená na používaní kukurice, ktorá poslúžila ako "faktor sociálnej kohézie a jeden z najsilnejších vektorov národnej identity".
"Kukurica má historický, duchovný i kultúrny význam, ktorý má podstatne širší dopad ako len kulinárny," uvádza sa vo vyhlásení rady. Jeho autori pripomínajú, že mexická kuchyňa má 8000 rokov, keď sa predkolumbovský človek naučil pestovať kukuricu.
Od zápisu mexickej gastronómie na zoznam UNESCO si iniciátori projektu sľubujú v prvom rade ochranu a zachovanie bohatého kultúrneho dedičstva súvisiaceho s touto plodinou pred hrozbou, ktorú pre ňu znamenajú pokusy o klonovanie a reštaurácie rýchleho občerstvenia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 06:25