StoryEditor

Abbás s Mišálom sa dohodli, že budú ďalej rokovať

22.01.2007, 08:26
Autor:
SITASITA

Vodcom znepriatelených palestínskych hnutí Fatah a Hamas sa nepodarilo na nedeľňajších rokovaniach v sýrskom Damasku dospieť k dohode o vytvorení vlády národnej jednoty a ukončení násilností v uliciach palestínskych miest. Vodca Fatahu - palestínsky prezident Mahmúd Abbás a exilový vodca Hamasu Chálid Mišál sa však dohodli, že budú ďalej o týchto otázkach rokovať. Výsledky očakávajú do dvoch týždňov, oznámil na spoločnej tlačovej konferencii Mišál.
"Zdôrazňujeme, že jediným jazykom, ktorým je prípustné riešiť naše spory, je dialóg. Nie je normálne bojovať," povedal na tlačovke Mišál. Za Abbásom prišiel do hotela v Damasku, kde sa palestínsky prezident ubytoval. Na stretnutí sa zúčastnil aj hlavný palestínsky vyjednávač Saíb Irikát, ako aj ďalší popredný predstaviteľ Hamasu, ktorý žije v sýrskom exile, Mússa Abú Marzúk. Práve ten ešte tesne pred stretnutím hovoril, že sa neuskutoční, pretože medzi Abbásom a Mišálom "nevládne porozumenie".
Od stretnutia niektorí pozorovatelia očakávali dohodu o ukončení násilností medzi Abbásovým - na palestínske pomery - umierneným Fatahom a Hamasom, ktorý stojí za početnými teroristickými útokmi na Izrael a jeho ciele na Blízkom východe. V zrážkach medzi stúpencami oboch hnutí, ktoré sa vyhrotili najmä v druhej polovici minulého roka, zahynulo podľa agentúry AP už najmenej 62 ľudí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 08:35