StoryEditor

Mubarak chce jadrovú energiu, USA mu nebudú stáť v ceste

22.09.2006, 11:05
Autor:
SITASITA

Egyptský prezident Husní Mubarak vo štvrtok na každoročnom mítingu vládnucej Národnej demokratickej strany vyhlásil, že jeho krajina chce profitovať z využívania jadrovej energie na mierové účely. Jeho prekvapivému vyhláseniu venujú vo svojich piatkových vydaniach veľkú pozornosť izraelské denníky.
"Musíme profitovať z nových a obnoviteľných zdrojov energie vrátane mierového využívania nukleárnej energie," povedal Mubarak a vyzval na seriózny dialóg, ktorý bude brať do úvahy čisté a lacné zdroje energie, ktoré sú k dispozícii prostredníctvom využívania jadrových technológií. "Nezačneme od nuly, disponujeme vedomosťami o týchto technikách, čo nám umožní napredovať," povedal prezident.
V Spojených štátoch americkým však Mubarakove vyhlásenie nebolo prekvapením, píše Jediot Achronot. Obe krajiny majú v posledných rokoch úzke kontakty a zdá sa, že americkí lídri nebudú Egyptu stáť v ceste pri jeho úsilí získať jadrové technológie. Americký veľvyslanec nedávno vyhlásil, že "Spojené štáty podporujú mierovú energiu určenú na mierové účely". USA každoročne poskytujú Egyptu približne 2 miliardy dolárov a za túto pomoc získavajú spoluprácu v oblasti regionálnej politiky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 09:25