StoryEditor

Výstražný systém pred tsunami v Indonézii by mal fungovať do dvoch rokov

20.07.2006, 15:37
Autor:
SITASITA

Indonézsky prezident Susilo Bambang Judhojono vo štvrtok prisľúbil, že do polovice roka 2008 zavedie v krajine celonárodný varovný systém pred tsunami. Prezident uviedol, že bude spolupracovať s parlamentom na vytvorení osobitného rozpočtu a pokúsi sa urýchliť výstavbu infraštruktúry potrebnej na zavedenie oznamovacieho systému.
Počet obetí vĺn tsunami, ktoré v pondelok zasiahli južné pobrežie indonézskeho ostrova Jáva, vzrástol na 531. Ďalších 382 ľudí je zranených, 270 je stále nezvestných a asi 38 tisíc osôb muselo opustiť svoje domovy.
Vlny tsunami vyvolalo podmorské zemetrasenie o sile 7,7 stupňa Richterovej škály. Indonéziu v pondelok varovali dve regionálne agentúry, že po podmorskom zemetrasení budú nasledovať tsunami, no informácie úrady neposkytli ohrozeným oblastiam. Agentúry poslali varovanie približne 45 minút pred zásahom tsunami, ale bez automatického varovného systému obyvateľstva (úrady ich mohli varovať len prostredníctvom mobilných telefónov alebo ampliónov) evakuácia väčšieho počtu ľudí nebola možná.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 06:37