StoryEditor

Nová vláda chce palestínsky štát na okupovaných územiach

17.03.2007, 11:25
Autor:
SITASITA

Palestínsky premiér Ismáíl Haníja označil za hlavný cieľ svojej novej vlády založenia palestínskeho štátu na území okupovanom Izraelom od roku 1967. Predstaviteľ militantného hnutia Hamas v prejave pred poslancami tiež povedal, že vláda sa bude usilovať o dosiahnutie dohody s Izraelom v otázke výmeny väzňov.

"Vláda bude v prvom rade pracovať na založení nezávislého palestínskeho štátu, ktorý bude mať úplnú suverenitu nad všetkými územiami okupovanými od roku 1967, s Jeruzalemom ako jeho hlavným mestom," vyhlásil Haníja v sobotu v parlamente.

Palestínsky parlament bude v sobotu hlasovať o vyslovení dôvery novej vláde národnej jednoty, na ktorej sa dohodol militantný Hamas premiéra Haníju s hnutím Fatah umierneného prezidenta Mahmúda Abbása.

Palestínčania dúfajú, že nová koaličná vláda prelomí medzinárodnú izoláciu a ukončí vnútorné palestínske boje. Politický program vlády národnej jednoty sa zatiaľ nezhoduje s podmienkami Západu na obnovenie ekonomickej pomoci. Západ žiada, aby sa palestínska vláda vzdala násilia, uznala existenciu Izraela a dodržiavala doterajšie mierové dohody. Hamas to však odmieta. Izrael okamžite vyhlásil, že s novou koalíciou nebude spolupracovať. Spojené štáty a Európska únia zaujali vyčkávajúci postoj.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 20:24