StoryEditor

Pamätným dňom si bude Británia pripomínať rolu v otrokárstve

23.03.2007, 08:28
Autor:
SITASITA

Veľká Británia si bude pamätným dňom pripomínať svoju úlohu v obchode s otrokmi, ako aj boj proti otrokárstvu. Uviedol to podpredseda britskej vlády John Prescott v rozhovore pre piatkové vydanie denníka The Guardian. Spomienkový deň by mal byť podľa jeho slov v júni a v rovnaký deň v celej Európe. Pre jeho krajinu to zároveň bude príležitosť, aby uvažovala, ako môže pomôcť novodobej Afrike. Mnohé podujatia sa chystajú pri príležitosti 200. výročia zákona o zrušení obchodu s otrokmi, ktorý britský parlament schválil 25. marca 1807. Po jeho zavedení bolo sto libier pokuty za každého otroka objaveného na britskej lodi.
"Podobne ako o holokauste, aj o obchode s otrokmi sa učíme hovoriť otvorenejšie a priamejšie," povedal ďalej Prescott. "Je tu isté vedomie o hrôzach, ktoré sa diali v našej histórii a vyloženej brutalite. Potrebujeme patrične poznať históriu, vrátane tej dobrej, zlej, aj hroznej." Ako Prescott dodal, odkaz 200. výročia by mal mať stály dátum, "aby sme každý rok, podobne ako holokaust, pripomenuli ľuďom tieto hrôzy."
Britskí obchodníci previezli takmer tri milióny čiernych Afričanov cez Atlantik v období od roku 1700 až do začiatku 19. storočia. Podľa historikov celkove okolo 21 miliónov čiernych Afričanov vyviezli Európania v rámci atlantického trhu s otrokmi v rokoch 1450 až 1850. Britskí obchodníci boli najväčšími účastníkmi tohto obchodu pred Francúzmi a Holanďanmi. V roku 1833 zákon o zrušení otroctva postavil otrokárstvo mimo zákon v celom britskom impériu. Otroci však slobodu definitívne získali až po roku 1838.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 01:23