StoryEditor

Hurikán Rita opäť zoslabol, na pobreží Texasu sa vytvorili kilometrové zápchy

23.09.2005, 10:53
Autor:
TASRTASR

Hurikán Rita nachádzajúci sa nad Mexickým zálivom opäť mierne zoslabol so silou vetra 233 kilometrov za hodinu, napriek tomu ale zostáva v nebezpečnom štvrtom stupni na päťstupňovej škále hurikánov.
Informovalo vo štvrtok Národné centrum pre hurikány (NHC). Rita môže znamenať extrémne nebezpečenstvo pre obyvateľov ohrozených oblastí, ako aj pre ropný priemysel v Mexickom zálive. Najväčší úder prírodného živlu sa očakáva v oblasti Houstonu a na hraniciach štátov Texas a Louisiana.
Nebezpečným sa stal nielen samotný živel, ale aj masová evakuácia pred ním. Takmer milión ľudí pokúšajúcich sa uniknúť z pobrežia Texasu sa podpísali na obrovskej dopravnej zápche dlhej najmenej 160 kilometrov. Ich trpezlivosť skúšalo nielen 36 stupňové teplo, ale aj čerpacie stanice, ktorým predčasne došli zásoby paliva.
Texaské úrady v stredu vyzvali obyvateľov, aby začali evakuáciu z oblasti Houstonu vrátane mesta Galveston, odkiaľ sa oko hurikánu vo štvrtok nachádzalo približne 700 kilometrov juhovýchodne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 07:08