StoryEditor

V Indonézii sa objavilo sedem nových podozrení nákazy vtáčou chrípkou

03.08.2006, 10:19
Autor:
SITASITA

Zdravotnícke orgány v Indonézii testujú vo štvrtok sedem hospitalizovaných pacientov s podozrením na vtáčiu chrípku. Siedmi pacienti, vrátane troch detí, pochádzajú z okresu Severnej Sumatry, kde sa v máji vyskytlo ložisko siedmich smrteľných prípadov nákazy vírusom H5N1, nepochádzajú však z rovnakej dediny. Informoval o tom Nyoman Kandun, riaditeľ centra ministerstva zdravotníctva pre kontrolu infekčných chorôb. Výsledky testov by mali byť známe v priebehu 48 hodín.
Všetci siedmi pacienti pochádzajú z okresu Kairo, kde bol po prvý raz potvrdený prenos vírusu vtáčej chrípky z človeka na človeka. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) 22. júna uviedla, že medzi siedmimi príbuznými došlo k prenosu ochorenia medzi ľuďmi, avšak zdôraznila, že prvý príslušník rodiny sa pravdepodobne nakazil pri kontakte s chorými vtákmi a vírus žiadnym významným spôsobom nezmutoval.
WHO označila koncom mája tieto úmrtia rodinných príslušníkov za doteraz najvýznamnejší vývoj v šírení vírusu od roku 2003. "Ide o obmedzený prenos medzi členmi tej istej rodiny," uviedol vtedy hovorca organizácie. Izolované prípady prenosu vírusu z jedného človeka na druhého už boli zdokumentované, vrátane jedného prípadu prenosu z thajskej matky na dieťa, ale takéto prípady neznamenajú, že ide o kmeň vírusu, ktorý by mohol vyvolať pandémiu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 01:18