StoryEditor

Rumunsko a Poľsko odmietajú obvinenia

09.06.2006, 15:46
Vlády európskych krajín, ktoré správa Rady Európy obvinila zo spolupráce s CIA na tajných transportoch a zadržiavaní väzňov, obvinenia odmietajú a tvrdia: "Nič nové, žiadne dôkazy".

67- stranová správa Rady Európy, zverejnená 7. júna 2006, otvorene priznáva, že nemôže poskytnúť žiadne hmatateľné dôkazy kvôli nedostatku "skutočných kompetencií na vyšetrovanie". Obviňuje však európske vlády z pasivity: "Aj úplná absencia skutočného vyšetrovania príslušnými národnými úradmi je dôkazom".
Na tomto základe švajčiarsky spravodajca RE Dick Marty trvá na tom, že CIA mala na prepravu väzňov k dispozícii "pavúčiu sieť" letísk v Európe.
Rumunsko a Poľsko, ktoré podľa správy umožnili zriadenie tajných zadržiavacích centier CIA na svojom území, sa proti tomuto tvrdeniu ostro ohradili. Rumunsko celú záležitosť označilo za "čistú špekuláciu". Poľský premiér Kazimierz Marczinkiewicz sa o tvrdeniach správy vyjadril, že ide o "ohováranie" a navyše "nepodložené faktami". Britský premiér Tony Blair uviedol, že správa "nepriniesla absolútne nič nové". Hovorca nemeckej vlády však prisľúbil "dôkladné preskúmanie" tvrdení, uvedených v správe.
Tlačový tajomník Bieleho domu Tony Snow vyhlásil: "Nesúhlasíme s posielaním ľudí do krajín alebo na miesta, kde by mohli byť mučení. Medzinárodná spolupráca v boji proti terorizmu je nevyhnutným predpokladom víťazstva, a zadržiavanie podozrivých nezačalo za tejto vlády, a som presvedčený, že bude určite pokračovať aj v budúcnosti."
Za dôkladné preskúmanie záverov správy je aj predseda Výboru EP pre zahraničné záležitosti Elmar Brok (EĽS-ED). V reakcii na nedávne obvinenia Rumunska zo spolupráce s CIA uviedol, že "za súčasného stavu nevidíme žiadne nelegálne aktivity zo strany Rumunska či rumunských predstaviteľov. Obvinenia, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť prístupový proces Rumunska do EÚ, preto nemajú žiadne opodstatnenie."
Do vyšetrovania tajných aktivít CIA na území Európy sa zapojil aj Európsky parlament a zriadil dočasný výbor pre prešetrenie tejto otázky. O návrhu správy výboru sa bude hlasovať na plenárnom zasadnutí Parlamentu, ktoré sa uskutoční budúci týždeň v Štrasburgu.
"Rumunská vláda musí jasne vyhlásiť, že z jej strany a s jej vedomím nedošlo k žiadnemu porušeniu európskeho či medzinárodného práva. Zatiaľ neexistujú žiadne hmatateľné dôkazy o opaku. Som presvedčený, že táto otázka preto nebude mať negatívny dopad na plánovaný vstup Rumunska do EÚ v januári 2007. Ak by aj došlo k zisteniu porušenia vlády zákona v tejto súvislosti, nebola by za to zodpovedná súčasná vláda," dodal Brok.

01 - Modified: 2003-03-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výstavbu ovplyvnila tuhšia zima 02 - Modified: 2003-03-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Paroplyn sčasti nahradí Bohunice
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 07:14