StoryEditor

Paroplyn sčasti nahradí Bohunice

10.03.2003, 23:00

Celkový rozpočet projektu výstavby paroplynu pri Malženiciach je 10,8 miliardy korún. K elektrickej sieti by sa mala elektráreň pripojiť v rokoch 2005 až 2006. Energetické centrum v Bratislave spracovalo Analýzu alternatív zdrojov energie ako náhrada za jadrovú elektráreň V1 v Jaslovských Bohuniciach. Z nej vyplýva, že ak sa budú realizovať už schválené zámery na vybudovanie elektrární využívajúce paroplynový cyklus a konvenčné zdroje s celkovým výkonom 973 MW, nevznikne nedostatok elektriny. Medzi týmito zámermi hrá významnú úlohu aj paroplynová elektráreň pri Malženiciach, ktorá sa projektuje s výkonom 385 MW. Jadrové bloky V1, pri ktorých sa v rokoch 2006 a 2008 počíta s ich odstavením, majú výkon dvakrát 440 MW.
Postoj obyvateľov Malženíc k výstavbe paroplynovej elektrárne bol doteraz neutrálny. To sa však podľa starostky Viery Jakabovičovej zmenilo po tom, ako dostali závažné informácie o množstvách oxidu dusíka a oxidu uhoľnatého, ktoré vzniknú po spálení 500 miliónov kubíkov plynu ročne v elektrárni.
Združenie miest a obcí regiónu Jaslovské Bohunice chce dosiahnuť kompenzáciu obmedzeného užívania nehnuteľností v ochranných pásmach energovodov, plynovodov, produktovodov a diaľkových sietí. Presadzujú tiež úplný zákaz preletov lietadiel v päťkilometrovom pásme nad atómkami. Súčasná právna úprava je podľa združenia nedostatočná vzhľadom na veľkú koncentráciu jadrových zariadení, radioaktívneho odpadu a energetických sietí v regióne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:19