StoryEditor

K samovražednému útoku sa prihlásil Islamský džihád

29.01.2007, 13:27
Autor:
SITASITA

Traja ľudia zahynuli v pondelok pri samovražednom útoku v juhoizraelskom meste Eilat, ktoré je známym letoviskom pri Červenom mori. Ide o prvý takýto útok na území židovského štátu po deviatich mesiacoch, povedala polícia. "Po preskúmaní miesta sme dospeli k záveru, že výbuch spôsobil samovražedný atentátnik," povedal pre armádny rozhlas Bruno Stein, šéf polície v Eilate. Jednou z obetí je atentátnik. Polícia si najprv myslela, že nejde o útok, ale o nehodu. K explózii došlo v pekárni v obchodnom stredisku. Tlačová agentúra AP neskôr informovala, že k útoku sa prihlásila palestínska organizácia Islamský džihád a že atentátnik prišiel zo Západného brehu Jordánu.
"Zatiaľ vieme o troch zabitých a niekoľkých zranených pri výbuchu," povedal záchranár z Červenej Dávidovej hviezdy (obdoba Červeného kríža). "Miesto stále prehľadávame, či tam nie sú ďalšie telá," dodal. "Explózia bola masívna a všetko je v troskách."
K útoku došlo v čase úsilia o obnovenie blízkovýchodného mierového procesu, ktoré je však zatienené vražednými konfliktami medzi palestínskymi frakciami. Naposledy došlo v Izraeli k samovražednému útoku v apríli minulého roka v Tel Avive. Zahynulo pri ňom deväť ľudí a k zodpovednosti sa prihlásila organizácia Islamský džihád, ktorá stojí za väčšinou posledných útokov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 18:45