StoryEditor

Litvinenka podľa Scaramellu neotrávili v suši bare

06.12.2006, 13:10
Autor:
SITASITA

Taliansky bezpečnostný expert Mario Scaramella je presvedčený, že bývalého ruského špióna Alexandra Litvinenka neotrávili v londýnskom suši bare, kde sa stretli. Scaramella sa stretol s Litvinenkom, ktorý koncom novembra zomrel v dôsledku otravy rádioaktívnym polóniom-210, v londýnskej reštaurácii Itsu 1. novembra krátko predtým, ako Litvinenko ochorel. Najprv existovalo podozrenie, že otrávený je aj Scaramella, následné testy to však nepotvrdili.
Scaramella pre CNN povedal, že Litvinenka neotrávili v suši bare, "pretože tam proste neboli iní ľudia ani podozrivé okolnosti". "Alexander bol stále v strehu," zdôraznil. Scaramella tiež vylúčil, že aj jeho chceli zavraždiť, "pretože prežil a má sa dobre". S Litvinenkom sa 1. novembra stretol, aby ho varoval pred nebezpečenstvom. "Dostal som niekoľko e-mailov od zdroja, s ktorým ma Litvinenko pred niekoľkými rokmi zoznámil, a ktorý tvrdil, že o nás prejavujú mimoriadny záujem nepriateľské osoby," vysvetľoval Scaramella. Títo ľudia podľa neho nie sú z ruského vedenia, ale ide o bývalých príslušníkov bezpečnostných služieb.
Scaramella pracoval s Litvinenkom v talianskej parlamentnej komisii, ktorá vyšetrovala činnosť bývalej sovietskej KGB v Taliansku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 06:11