StoryEditor

Topolánek: S radarom by mali byť spojené výhody

05.06.2007, 16:36
Autor:
SITASITA
Český premiér Mirek Topolánek vyhlásil, že ak bude na českej pôde umiestnený americký protiraketový systém, jeho krajina by z toho mala mať technologické výhody. "Spojené štáty sú svetovým lídrom v oblasti inovácií."

"Možno preháňam, no táto spolupráca v oblasti technológií a vo vede je určitým spôsobom našou podmienkou pre vybudovanie protiraketového štítu na našom území," uviedol Topolánek na spoločnej tlačovej konferencii s americkým prezidentom Georgeom W. Bushom a jeho českým kolegom Václavom Klausom. "Považujeme to za veľmi dôležité nielen z hľadiska protiraketovej obrany ako takej, ale aj v rovine vzťahov medzi Českou republikou a Spojenými štátmi," dodal Topolánek.
Washington v januári formálne požiadal Prahu a Varšavu, aby sa podieľali na vybudovaní amerického protiraketového systému v strednej Európe. V Českej republike by mala byť umiestnená radarová stanica protiraketového štítu, ktorú má dopĺňať 10 striel typu interceptor v susednom Poľsku. Praha je prvou krátkou zastávkou na Bushovej ceste po Európe, počas ktorej zavíta do šiestich krajín vrátane Poľska a Nemecka, kde sa zúčastní na summite G8.
Podľa prieskumov verejnej mienky, s americkým plánom postaviť štít na českej pôde nesúhlasia dve tretiny Čechov. "Varovali sme našich hostí, že je veľmi dôležité získať čo najširšiu podporu českej verejnosti, pretože naša verejná mienka je na túto otázku veľmi citlivá," uviedol český prezident Václav Klaus na tlačovej konferencii. "Je veľmi dôležité, že prezident Bush prisľúbil vyvinúť maximálne úsilie, aby program objasnil Rusku," dodal.
Rozšírenie amerického protiraketového systému do krajín dvoch bývalých sovietskych satelitov nahnevalo Rusko a Moskva pohrozila namierením svojich rakiet na Európu, ak sa v projekte bude pokračovať. Bilaterálne rokovania medzi Prahou a Washingtonom týkajúce sa radarovej základne potrvajú niekoľko mesiacov, kým budú obe strany pripravené v priebehu budúceho roka podpísať zmluvu. Počas predbežných rokovaní v máji česká strana žiadala záruky, že vysokí vojenskí predstavitelia budú môcť vstúpiť na základňu, a že česká armáda a centrála NATO budú dostávať radarové snímky prostredníctvom e-mailovej pošty.

01 - Modified: 2003-05-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tripartitný boj neutíchol
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 07:49