StoryEditor

K útoku na kanadského diplomata v Afganistane sa prihlásil Taliban

16.01.2006, 07:38

Obeťou samovražedného teroristického útoku v Afganistane zameraného na vojenský konvoj, sa stal aj najvyšší kanadský diplomat pôsobiaci v tejto krajine Glyn Berry. Okrem neho zahynuli pri útoku dvaja ďalší ľudia a dvanásti utrpeli zranenia. K útoku sa priznalo fundamentalistické hnutie Taliban.
Údajný hovorca Talibanu po útoku zatelefonoval agentúre AP a uviedol, že tieto útoky budú pokračovať ešte dlhý čas. "Máme pripravených ešte mnoho samovražedných útočníkov a budeme v tejto stratégii pokračovať, kým všetci cudzinci neopustia Afganistan." Za posledné štyri mesiace vraždilo v krajine 25 samovražedných útočníkov. V Afganistane tento typ útokov nie je až tak rozšírený ako v Iraku a práve ich narastajúci počet vyvoláva obavy z vývoja v krajine.
Politického riaditeľa kanadskej skupiny pre obnovu Afganistanu Glyna Berryho "zavraždili pri teroristickom útoku na konvoj rekonštrukčnej skupiny," informoval viceminister zahraničného rezortu Peter Harder. Berryho, ktorý pred tým pôsobil ako diplomat v Pakistane, zabili, keď išiel na stretnutie s miestnymi afganskými predstaviteľmi.
Premiér Paul Martin v mene všetkých kanadských občanov vyjadril rodine zosnulého úprimnú sústrasť. Kanada má v Afganistane približne 650 vojakov a podľa Martina je účasť Kanady v Afganistane "kľúčová pre nastolenie mieru a bezpečnosti". Nasledujúci mesiac krajina plánuje zvýšiť počet vojakov v Kandaháre až na 2 000.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 01:01